Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί τους φοίνικες του Πεδίου του Άρεως.


Η απειλή του κόκκινου σκαθαριού

Επιχείρηση διάσωσης για τους 300 φοίνικες στο Πεδίο του Αρεως

Τα ενήλικα κόκκινα σκαθάρια έχουν μήκος γύρω στα 3 εκατοστά

Συνεργεία της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς επιχειρούν στο Πεδίο του Αρεως σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού, ενός ξενόφερτου εντόμου που έχει ήδη καταστρέψει τους φοίνικες της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και πολλών ακόμα περιοχών στην Αττική.

Η κινητοποίηση της υπερνομαρχίας έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη αντίστοιχης επιχείρησης από την Διεύθυνση Κηποτεχνίας του δήμου Αθηναίων.

Το σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, ένα κόκκινο-καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.

Γεωπόνος της υπερνομαρχίας διαπίστωσε ότι τουλάχιστον ένας από τους φοίνικες στο Πεδίο του Αρεως είχε ήδη προσβληθεί από τον ξενόφερτο κάνθαρο. Το άρρωστο δέντρο κόπηκε, τεμαχίστηκε και θάφτηκε, και τα διπλανά δέντρα ψεκάστηκαν με εντομοκτόνο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα συνεργεία της υπερνομαρχίας λαμβάνουν τώρα προστατευτικά μέτρα και για τους υπόλοιπους φοίνικες του πάρκου, από τους οποίους πολλοί έχουν ηλικία αρκετών δεκαετιών.

«Δήμοι και υπουργεία οφείλουν να ενδιαφερθούν για να διασώσουν τους φοίνικες» καταλήγει η ανακοίνωση της υπερνομαρχίας.

Στην Ελλάδα, το κόκκινο σκαθάρι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia που εισήχθησαν στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του νομού Ηρακλείου.

Τα θηλυκά του εντόμου γεννούν εκατοντάδες αβγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες (ένθετη αριστερά) ανοίγουν στοές στο εσωτερικό του φοίνικα, οι οποίες φτάνουν σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο και προκαλούν τελικά το θάνατο του δέντρου.

Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν. Ωστόσο οι ήχοι που παράγουν οι κάμπιες καθώς καταστρέφουν το ξύλο μπορεί να γίνουν αντιληπτοί αν κανείς ακουμπήσει το αφτί του στο δέντρο.

Στην Αττική, η επέλαση του εντόμου ξεκίνησε από τις περιοχές του Ελληνικού, της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης και επεκτάθηκε σε όλο το νομό -φοινικόδεντρα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ακόμα και στον Ωρωπό.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: