Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Η δυναστεία των αρουραίων διήρκεσε 229 χρόνια. Ο αδηφάγος εισβολέας ξεπαστρέφηκε!


Η άγρια ζωή μπορεί επιτέλους να επιστρέψει στο Νησί των Αρουραίων στην Αλάσκα, δύο και πλέον αιώνες μετά την άφιξη των πρώτων αδηφάγων τρωκτικών.

Οι αμερικανικές αρχές χρειάστηκαν 2,5 εκατ. δολάρια για να ξεπαστρέψουν τον εισβολέα.

Από το 1780 το απομακρυσμένο νησί βρισκόταν υπό την κατοχή των νορβηγικών αρουραίων, γνωστών και ως καφέ αρουραίων, των οποίων οι πρόγονοί είχαν προλάβει να πηδήξουν από ένα ιαπωνικό πλοίο που βούλιαξε λίγο έξω από τις ακτές.

Το μεγάλο θύμα της εισβολής ήταν τα άγρια πουλιά του νησιού, καθώς οι αρουραίοι έτρωγαν κάθε εκτεθειμένο αβγό ή νεοσσό.

Η επιχείρηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις οργανώσεις Nature Conservancy και Island Consevation, ήταν ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την απομάκρυνση ξενόφερτων, ή ξενικών, ειδών από φυσικά οικοσυστήματα.

Όπως εξήγησε στο Reuters η αμερικανική Υπηρεσία Ιχθύων και Αγριας Ζωής, το περασμένο φθινόπωρο οι υπεύθυνοι της επιχείτησης πέρασαν μια εβδομάδα ρίχνοντας ποντικοφάρμακο από ελικόπτερο.

Οι αρουραίοι είναι τώρα άφαντοι και αρκετά είδη πτηνών άρχισαν να επιστρέφουν στο νησί των 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων-ανάμεσά τους η βουνοχιονόκοτα και ο πετρίτης.

Οι υπηρεσίες θα πρέπει τώρα να παρακολουθούν την κατάσταση για τα επόμενα δύο χρόνια πριν κηρύξουν και επίσημα το νησί απαλλαγμένο από τους αρουραίους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: