Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Ο θησαυρός της χλωρίδας της Τήλου


Η φύση απλόχερα χάρισε όλη την ομορφιά της στην Τήλο. Τα σπάνια λουλούδια, τα φυτά και τα βότανα με τα εκπληκτικά χρώματά τους κάνουν πραγματικά το νησί έναν επίγειο παράδεισο».

O Βέλγος Πιερ Σεμπά είναι καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών και η σύζυγός του Πασκάλ φαρμακοποιός. Επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Τήλο το 1993 και μαγεύτηκαν από τη σπάνια χλωρίδα της.

Από τότε σχεδόν δύο και τρεις φορές τον χρόνο έρχονται στο νησί, και από το 2002 άρχισαν συστηματική καταγραφή των τοπικών λουλουδιών και φυτών. Το ζευγάρι των Βέλγων είναι από τους εκατοντάδες φυσιολάτρες τουρίστες της Τήλου που την επισκέπτονται συχνά για να παρατηρήσουν τα πουλιά που αναπαράγονται εκεί, να περπατήσουν στα μονοπάτια και τις διαδρομές που έχουν χαραχθεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θεματικού - φυσιολατρικού τουρισμού. Με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι η Πασκάλ και με τα απαραίτητα βιβλία ο Πιερ, δεν έχουν αφήσει βουνό και πεδιάδα που να μην τα περπατήσουν στην Τήλο, όπου μέχρι τώρα έχουν καταγράψει 390 λουλούδια και άλλα φυτά με τις επιστημονικές ονομασίες τους· μάλιστα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κατέγραψαν 38 καινούργια. «Είναι ένα δύσκολο χόμπι που κάνουμε, αλλά παράλληλα μας δίνεται η ευκαιρία να μελετήσουμε τα πανέμορφα λουλούδια και να τα συμπεριλάβουμε στα βιβλία μας» τονίζει το ζευγάρι των Βέλγων φυσιολατρών που έχει επισκεφθεί και άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως την Αμοργό, την Πάτμο, την Κω, τους Λειψούς, αλλά, όπως λένε, «στην Τήλο υπάρχουν σπάνια φυτά, που σε μαγεύει η ομορφιά και το άρωμά τους».

Οι πέρδικες... κόβουν βόλτες
Ο Πιερ και η Πασκάλ Σεμπά πιστεύουν ότι η σπανιότητα των φυτών στην Τήλο οφείλεται και στο άφθονο νερό που διαθέτει το νησί, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Και όπως λέει ο ξενοδόχος κ. Ηλίας Χριστοφής, που εδώ και 23 χρόνια ασχολείται με τον θεματικό τουρισμό, «στην Τήλο συγκεντρώνονται βοτανολόγοι, παρατηρητές πουλιών, περιπατητές μονοπατιών και επισκέπτες μοναστηριών, παρατηρητές λουλουδιών που μαγεύονται από τον φυσικό της πλούτο». Μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι και όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφής «οι πέρδικες κυκλοφορούν άφοβα στους δρόμους της Τήλου!». Πολλά από τα λουλούδια και φυτά του νησιού έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως τονίζει η κ. Πασκάλ που είναι φαρμακοποιός, «αυτό είναι δουλειά ειδικών επιστημόνων και έχω την εντύπωση ότι εδώ μπορούν να βρουν ενδιαφέρουσα ύλη για την παρασκευή φαρμάκων».

1.400 είδη φυτών στα Δωδεκάνησα

«Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ χλωρίδα της Δωδεκανήσου ανέρχεται τουλάχιστον σε 1.400 είδη φυτών, από τα οποία τα 1.220 είναι αυτοφυή» λέει στα «ΝΕΑ» ο δασολόγος- περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι «η χλωρίδα στην περιοχή εμφανίζεται σχετικά ομοιογενής, ωστόσο τα επιμέρους νησιά παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις».

Μεγάλος αριθμός φυτών είχε εισαχθεί στα νησιά πριν από πολλά χρόνια και τα περισσότερα έχουν εγκλιματιστεί πλήρως με το περιβάλλον υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρίδης και προσθέτει: «Τα νησιά του Αιγαίου είναι τμήμα μιας άλλοτε ενιαίας στεριάς ή ηπείρου και επομένως έχει ώς έναν βαθμό ανάλογη χλωρίδα με αυτήν της γειτονικής στεριάς. Το πλήθος, λοιπόν, των ειδών της χλωρίδας της Δωδεκανήσου είναι για μεν τα νησιά που βρίσκονται δυτικά (Κάρπαθος, Κάσος, Αστυπάλαια) παρόμοιο με αυτό της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Κρήτης, ενώ για τα νησιά που βρίσκονται ανατολικά (Ρόδος, Σύμη, Χάλκη, Τήλος) παρόμοιο με αυτό του ακρωτηρίου Μαρμαρίς της Μικράς Ασίας».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα 2 Απρ. 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: