Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

Το κουμκουάτ, το εσπεριδοειδές της Κέρκυρας, που ήρθε από τη Νότια Κίνα

Το κουμκουάτ ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 2-3 μέτρα και προέρχεται από τη Νότια Κίνα. Ο καρπός του μοιάζει με μικρό πορτοκάλι. Στην Κέρκυρα καλλιεργείται από το 1924 και εναρμονίστηκε τέλεια στις συνθήκες του νησιού.
Καλλιεργείται στον κάμπο των Νυμφών, στην περιοχή του Πλάτωνα, εκεί όπου το έφορο έδαφος, τα πλούσια νερά και το ήπιο κλίμα – ειδικά το χειμώνα – συνιστούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τη σωστή ανάπτυξη του δέντρου. Το κουμκουάτ έχει αρωματικές και θρεπτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και άλλες 13 βιταμίνες. Έχει συνδέσει το όνομά του με αυτό της Κέρκυρας.

Τα κουμκουάτ έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, είναι πούσια σε βιταμίνη c και διαιτητικές ίνες (από το φλοιό του και τους σπόρους) Περιέχουν φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, με αντιυπερτασική δράση. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες.
Τα κύρια καροτενοειδή στο κουμκουάτ, είναι η βιολαξανθίνη, η κρυπτοξανθίνη και η κιτρορίνη.
Ο καρπός του ενδείκνυται να τρώγεται με το φλοιό. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα που έχει έναντι των άλλων εσπεριδοειδών.


ΣΧΕΤΙΚΑ: Γλυκά και αλμυρά πιάτα με κουμ - κουάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: