Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Τρείς ιοί συνασπίστηκαν σε ένα, τον ιό της γρίπης των χοίρων.



(Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο e-epiloges Dionysos)


Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), ο νέος ιός Α/Η1Ν1 περιέχει γενετικό υλικό από ιούς της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και του ανθρώπου.
Ο χοίρος μπορεί να μολυνθεί όχι μόνο από ιούς της γρίπης των χοίρων, αλλά και από ιούς της γρίπης των πτηνών καθώς και από ιούς της γρίπης του ανθρώπου. Έτσι στον οργανισμό του χοίρου μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα αυτοί οι διαφορετικοί ιοί, πράγμα όμως λίγο δύσκολο, και να έχουμε ανάμειξη του γενετικού τους υλικού. Αυτή η δυνατότητα οδήγησε στο γεγονός να γίνει γνωστή αρχικά, σαν “γρίπη των χοίρων”, η παρούσα γρίπη που ξέσπασε στο Μεξικό
Αυτό όμως είναι λάθος (όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Friedrich-Löffler Institut της Γερμανίας: εφημερίδα Die Zeit), γιατί αυτός ο τύπος του νέου ιού δεν έχει απομονωθεί σε κανένα τέτοιο ζώο σε όλο τον κόσμο. Κανένας χοίρος, πουθενά, δεν πάσχει από αυτόν τον νέο ιό. Προκαλεί επιδημία στον άνθρωπο και όχι στο χοίρο ( Οι άνθρωποι δε μπορούν να κολλήσουν τη γρίπη μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Εξάλλου το μαγείρεμα του χοιρινού σε θερμοκρασία 71 βαθμών Κελσίου σκοτώνει τους ιούς της γρίπης) . Πρόκειται λοιπόν στην ουσία για ένα νέο ιό της ανθρώπινης γρίπης, που έχει όμως και στοιχεία των ιών της γρίπης των χοίρων και των πτηνών. Πως παράχθηκε; Δεν είναι βέβαια απίθανο να μεταλλάχθηκε μόνος του στη φύση, όμως είναι πολύ εύκολο να παραχθεί στο εργαστήριο με γενετική τροποποίηση. Μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί πλήρως οι κώδικες πολλών ειδών βακτηρίων και ιών από τους γενετιστές επιστήμονες . Γνωρίζουν προφανώς πώς και τι μετάλλαξη μπορούν να προκαλέσουν στους γνωστούς ιούς της γρίπης των πτηνών και των χοίρων, όταν τους φέρουν σε επαφή στο εργαστήριο με τους ιούς της ανθρώπινης γρίπης. Από κει και πέρα- χωρίς να είμαι οπαδός της συνομοσιολογίας-το πείραμα μπορεί να επεκταθεί και σε φυσικές συνθήκες. Το ίδιο μήπως δεν κάνουν οι εταιρείες με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα) στη γεωργία, ενάντια στους οποίους προσπαθούμε να αντισταθούμε τα τελευταία χρόνια;
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η γρίπη θα πρέπει να ονομασθεί “Αμερικάνικη γρίπη”, όπως ήδη την αποκαλούν πολλοί.
Σύμφωνα με το πολύ γνωστό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert-Koch του Βερολίνου, στη Γερμανία π.χ., κάθε χρόνο ασθενούν από την ανθρώπινη γρίπη (Influenza) το 10-20% του πληθυσμού και πεθαίνουν 8.000-11.000 άνθρωποι, βέβαια ηλικιωμένοι βασικά και άνθρωποι με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν γίνεται λόγος για επιδημία φυσικά.
Στο Μεξικό από τον νέο ιό έχουμε αρκετούς θανάτους, αλλά δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν. Αν πρόκειται για μεγάλο αριθμό που νόσησαν χωρίς να δώσουν σημασία στην αιτία, τότε το ποσοστό των θανάτων πιθανά να είναι μικρότερο ή κανονικό, συγκριτικά με τους θανάτους από τους άλλους γνωστούς ιούς της ανθρώπινης γρίπης. Επιπλέον οι περιπτώσεις των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις άλλες χώρες δεν είναι θανατηφόρες (μόνο στις ΗΠΑ είχαμε θάνατο ενός νηπίου;).
Στο παρελθόν είχαμε πολύ λίγες περιπτώσεις ξεσπάσματος της γρίπης των χοίρων στον άνθρωπο με πιθανή μετάδοση απευθείας από το ζώο.
Στα προηγούμενα 4 χρόνια υπήρξαν 12 περιπτώσεις, οι οποίες όμως ξεπεράσθηκαν χωρίς θάνατο(στην τωρινή έχουμε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο). Η αμερικάνικη υπηρεσία επιδημιολογίας αναφέρει οτι το μεγαλύτερο ξέσπασμα συνέβη το 1976 μεταξύ αμερικανών στρατιωτών στο Fort Dix του New Jersey. Ασθένησαν τότε τέσσερις και πέθανε ένας στρατιώτης. Εδώ πρέπει να έγινε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι ακριβείς συνθήκες έμειναν ανεξήγητες. (μήπως επρόκειτο για πείραμα;[1]).


Η Αμερικάνικη, η Ευρωπαϊκή, αλλά και άλλες Υπηρεσίες υπεύθυνες για τις Επιδημίες, προτείνουν σαν φάρμακα αντιμετώπισης της νόσου σήμερα τα εξής: Tamiflu (Oseltamivir) και Relenza (Zanamivir).

Σταματούν την ανάπτυξη του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται είτε προληπτικά είτε εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίστοιχο εμβόλιο για τον άνθρωπο. Τα υπάρχοντα για την ανθρώπινη γρίπη εμβόλια μπορεί να βοηθήσουν, γιατί ο νέος μεταλλαγμένος (ή μήπως γενετικά τροποποιημένος;) ιός έχει ομοιότητες με τους ιούς της ανθρώπινης γρίπης, δεν είναι όμως γνωστό σε ποιό βαθμό.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Gelead Sciences έχει την πατέντα ( τα δικαιώματα) του φαρμάκου Tamiflu, που παρασκευάζεται από την φαρμακευτική εταιρεία Roche ,και παίρνει το 10% από τις πωλήσεις του(μεγαλομέτοχός της ήταν και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πρώην υπουργός πολέμου της κυβέρνησης Μπούς,[2] ).Το φάρμακο έγινε ανάρπαστο και εξαφανίστηκε από τα φαρμακεία πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, πριν τρία χρόνια, όταν επικράτησε η υστερία με την γρίπη των πτηνών.

Η μετοχή της εταιρείας τότε εκτοξεύθηκε από τα 35 στα 47 δολ. Σήμερα φαντάζομαι θα γίνει το ίδιο.
Το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Relenza αναπτύχθηκε από την Biota Holdings της Αυστραλίας και από το 1999 παρασκευάζεται και εμπορεύεται από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline και η οποία στην ιστοσελίδα της θυγατρικής της στη Γερμανία διατείνεται οτι στον αγώνα δρόμου για την παρασκευή του εμβολίου που θα σταματήσει την πανδημία, μπορεί να είναι αυτή η νικήτρια.
Σύμφωνα με τον Leonard Horowitz[3] ,ειδικό δημόσιας υγείας και μελετητή των γενετικών τροποποιήσεων για στρατιωτικούς σκοπούς, υπάρχει χειραγώγηση των πληθυσμών με αφορμή τις πανδημίες και την παγκοσμιοποίηση της ασθένειας. Ο σημερινός τρόπος ζωής , οι συχνές μετακινήσεις τουριστών και επαγγελματιών και κυρίως τα διεθνή ΜΜΕ και τηλεπικοινωνίες συμβάλουν στο να εξελιχθεί μία τοπική ασθένεια σε παγκόσμια ασθένεια και στη συνέχεια να έχουμε χειραγώγηση των πληθυσμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολλοί μεγαλομέτοχοι εταιρειών βιοτεχνολογίας περιμένουν να πλουτίσουν από αυτή τη χειραγώγηση, αφού αυτό που απασχολεί τους αρμόδιους υγείας σε όλο τον κόσμο, είναι το πώς θα παραχθεί, όσο γρηγορότερα γίνεται, το αντίστοιχο εμβόλιο.Ταυτόχρονα θα ελέγξουν την ιατρική και την διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο. H όλη ιστορία μέχρι τώρα δείχνει ότι καταναλώθηκαν ή φυλάγονται για κατανάλωση ή έχουν παραγγελθεί για μελλοντική κατανάλωση φάρμακα και εμβόλια σε μεγάλες ποσότητες.
Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας είναι: τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά είναι η λύση για τον πληθυσμό ή είναι η λύση για τις εταιρείες;
Στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση των γερμανικών εφημερίδων Die Zeit και από τον Spiegel on line και ανακοίνωση του Ινστιτούτου Robert-Koch της Γερμανίας
Πολύ περισσότερα στο πρωτότυπο, από ειδικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: