Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Παλαιοντολόγοι επιχειρούν να μετατρέψουν κοτόπουλα σε δεινοσαύρους.


Η ιδέα της έρευνας πρόκυψε μετά από συζήτηση με τον επιστημονικό σύμβουλο της ταινίας Τζουράσικ Πάρκ.

«Κοτοπουλόσαυρους» προσπαθεί να δημιουργήσει η ομάδα ενός Καναδού παλαιοντολόγου. Δεδομένου ότι όλα τα σημερινά πτηνά κατάγονται από τους δεινόσαυρους, οι ερευνητές ελπίζουν να αντιστρέψουν τη διαδικασία της εξέλιξης με γενετικές παρεμβάσεις σε αβγά κότας.

Ο Χανς Λάρσον του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ στον Καναδά πιστεύει ότι το γονιδίωμα των πτηνών περιέχει ακόμα και σήμερα χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων που εξαφανίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Η ομάδα του προσπαθεί τώρα να επέμβει στην εμβρυική ανάπτυξη της κότας, έτσι ώστε οι νεοσσοί να επανεμφανίσουν ανατομικά χαρακτηριστικά των ερπετών.

Οι έρευνες βρίσκονται πάντως στα αρχικά στάδια και το «εκκολαπτήριο δεινοσαύρων» παραμένει μακρινός στόχος, παραδέχεται ο Λάρσον στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν μπορέσω να δείξω ξεκάθαρα ότι το δυναμικό για την ανατομική ανάπτυξη των δεινοσαύρων υπάρχει στα πουλιά, αυτό θα αποδείκνυε εκ νέου ότι τα πτηνά είναι άμεσοι απόγονοι των δεινόσαυρων», αναφέρει.

Ο Λάρσον είχε την ιδέα για την έρευνα έπειτα από συζητήσεις που είχε με τον Τζακ Χόρνερ, τον έγκριτο Αμερικανό παλαιοντολόγο που διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος για την ταινία Τζουράσικ Παρκ του Σπίλμπεργκ.

Ο Χόρνερ εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο How to Build A Dinosaur («Πώς να φτιάξετε ένα δεινόσαυρο»), στο οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα δημιουργίας ενός «κοτοπουλόσαυρου».

Ο Δρ Λάρσον μελετά την εξέλιξη των πτηνών εδώ και δέκα χρόνια και έχει αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του, μεταξύ άλλων την ανακάλυψη εννέα ειδών δεινόσαυρων και πέντε εξαφανισμένων ειδών κροκόδειλου.

Το νέο του εγχείρημα χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από το καναδικό Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής και το National Geographic.

Newsroom ΔΟΛ